Bio (logisch)

Biologisch eten heeft helaas de naam (te) duur te zijn. Maar wat is "te duur"? Is ons gangbare eten misschien juist te goedkoop dankzij alle ongezonde toevoegingen? En is het "te duur" zijn ook terug te zien in harde cijfers of gebaseerd op een onderbuikgevoel? Onderstaande tekst verschaft een heldere kijk op biologisch voedsel en hoe de prijs tot stand komt.

​Is bio duurder?

Biologische voeding wordt vaak gezien als (te) duur. Soms terecht, vaak ook niet. Als je bereid bent om anders aan te kopen en te koken, kan je budgetvriendelijk biologisch eten. Je betaalt bij bio kwaliteit en duurzaamheid en wentelt geen kosten af op toekomstige generaties.

Als je puur naar de cijfers kijkt  dan kom je tot een gemiddelde meerprijs van 30% voor biologische producten t.o.v. industriële produkten. In de praktijk zijn er grote verschillen afhankelijk van de producten die je vergelijkt, met soms helemaal geen verschil.

Bio hoeft niet duur te zijn

Als je zelf even op onderzoek gaat, dan kan je budgetvriendelijk bio eten:

  • door resoluut te kiezen voor seizoensproducten
  • door rechtstreeks van de boer te kopen, via een abonnement, op de hoeve of op de markt
  • door verkoopkanalen te vergelijken

Als je even loskomt van de prijsvergelijkingen per product, dan kan je je voedselbudget bovendien behoorlijk beïnvloeden door:

  • slechts te kopen wat je nodig hebt en te vermijden dat je eten weggooit. (We gooien jaarlijks gemiddeld per gezin een paar honderd euro weg!)
  • zoveel mogelijk zelf te koken: maak af en toe zelf je broodbeleg, kook met wat er in je koelkast ligt, verwerk je restjes en leg de culinaire lat niet voortdurend te hoog
  • iets minder vlees te eten en wat meer peulvruchten en granen
  • te kiezen voor minder duur vlees van goede kwaliteit (bv. gehakt of schouderstuk of kippenschenkel van biologische kwaliteit) in plaats van dure entrecôte, lamskoteletjes of kippenborst
  • ook bij groente alle delen te waarderen: het groen van de prei, de rode biet of de radijsjes kan je prima verwerken
  • Inspiratie vind je onder meer op www.biobudget.nl en emptythefridge.be.

Waarom bio vaak duurder is

Bioproducten zijn gegarandeerd voedingswaren van een hoge kwaliteit; de wetgeving stelt immers hogere eisen aan bio:

  • Biologische landbouwproducten worden geproduceerd met een lagere milieu-impact en een grotere aandacht voor dierenwelzijn. Biologische gewassen worden geteeld zonder chemisch-synthetische gewasbescherming (insecticiden, fungiciden, herbiciden) en zonder kunstmest, waardoor milieuvervuiling wordt vermeden. Biologische dieren krijgen de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en de tijd om te groeien. Beide hebben een effect op de prijs: biologisch werken vereist meer arbeid, duurdere grondstoffen en meer stalruimte.
  • Verwerkte biovoeding beantwoordt aan strengere kwaliteitseisen. Veel gangbare additieven, hulpstoffen en technieken zijn niet toegelaten in bio: dat dwingt verwerkende bedrijven om te werken met grondstoffen van een hoge kwaliteit. En dat kost geld.
  • Elke schakel in de biologische keten staat verplicht onder controle, en dat brengt een extra controlekost voor de ondernemer mee. Uiteraard biedt zo'n controle ook garanties aan de consument.

Ook de nog beperkte schaal van de biosector speelt soms een nadelige rol: de logistieke kosten kunnen hoger uitvallen en de prijs beïnvloeden.

Wil je bioproducten in prijs vergelijken met niet-biologische, vergelijk ze dan met producten van A-merken. Je zal zien dat het prijsverschil plots veel minder groot is. Zoals in elke sector geldt: kwaliteit betaal je.

Waarom bio zijn prijs waard is

Prijsverlaging is voor de biosector absoluut geen doel op zich. Het is immers belangrijk dat elke schakel in de keten een eerlijk loon verdient. Bovendien is kwalitatieve voeding een correcte prijs waard.

Meer en meer blijken boeren niet te kunnen leven van hun werk. We betalen hen te weinig voor wat ze leveren. De prijs die consumenten betalen voor pakweg groente of melk blijkt de laatste jaren amper te zijn gestegen. Bovendien ontvangt de boer vaak maar een klein deel van wat jij in de winkel betaalt. Voedsel is met andere woorden te goedkoop. Biologische boeren ontvangen doorgaans een betere en stabielere prijs voor hun waren. En daarmee kunnen ze blijven boeren op een duurzame manier. Je betaalt dus niet voor wat loze marketing maar voor kwaliteit, duurzaamheid en gepresteerde werkuren.

Duur, duurder of toch haalbaar?

Tot slot, sta even stil bij wat 30% duurder echt betekent voor voeding. Je betaalt dan:

  • 4,5 euro voor 3 kg aardappelen ipv 3,5 euro
  • 3,5 euro voor 1 kg appelen ipv 2,9 euro
  • zo’n 3 euro voor je brood ipv 2,3 euro

Met 10 euro per week kan je dus al een mooi deel van je boodschappen in bio veranderen! Wat is jou meer waard: een kant-en-klare maaltijd, een levering aan huis of de meerwaarde van bio?

Hoezo, gangbare voeding is te goedkoop?

De industrialisatie heeft de illusie van goedkoop voedsel gecreëerd. We besteden minder geld aan ons eten dan ooit tevoren. Tegelijk worden de kosten die de geïndustrialiseerde voedselproductie veroorzaakt, niet doorgerekend in de winkelprijs. Vandaag weerklinkt steeds vaker de vraag naar de true cost - de échte kostprijs - van ons goedkope voedsel. Het huidige, overwegend gangbare voedselproductiesysteem heeft immers een negatief effect op het milieu, de bodem, op ons water, de ons omringende biodiversiteit en onze gezondheid. En daar zullen wij of toekomstige generaties voor moeten betalen.

Voor een deel doen we dat nu al: chemische gewasbeschermingsmiddelen komen in ons grondwater terecht en moeten er weer uitgefilterd worden om drinkwater te creëren. Water zuiveren kost veel geld. Dat betaal je niet in de winkel maar via je waterrekening en je belastingen. Verschillende gewasbeschermingsmiddelen staan geboekstaafd als ‘mogelijk of waarschijnlijk kankerverwekkend’ of als ‘hormoonverstoorder’. Hoe sterk zou het totale budget voor gezondheidszorg dalen als we die stoffen volledig zouden vermijden?

( bron: www.biomijnnatuur.be )

Bezoeklocatie

Raadhuisstraat 103

4701PN Roosendaal

(LET OP: TIJDELIJK GESLOTEN)

Assortiment

Bio Desembrood

Bio Kleinbrood

Bio Luxe brood

Bio Glutenvrij

Bio Koek en cake

Bio Snacks

Bio Cruydenier

Bio IJs

Thuisbakkers

Broot & Cadeau

Broot & Lunch

Broot & Catering

Broot & B2B

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Biologische bakkerij Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel