Brood in de Middeleeuwen

Stel je voor: het is 1475, je maag rammelt en je hebt trek in... brood! Waar koop je dat brood, of maak je het zelf? Wat kost een brood en welk soort brood past bij jouw stand? Wat stopt de bakker er allemaal in, en is die bakker wel betrouwbaar? Deze vragen en meer wilt Lofbaer Broot middels historisch onderzoek en reconstructie van de Middeleeuwse bakkerij in bedrijf, alsmede de reconstructie van de bakkersprodukten zo goed mogelijk beantwoorden en laten herbeleven.

Historisch onderzoek naar Middeleeuws brood

Lofbaer Broot richt zich in eerste instantie op Middeleeuws brood uit de Lage Landen. Een nadeel van brood uit onze streek is dat er minder van is opgetekend dan van brood uit bijvoorbeeld Engeland. En de informatie die wel beschikbaar is, is behoorlijk versnipperd. Maar de aanhouder wint. Ik heb onderzoek gedaan naar de samenstelling van laat Middeleeuws brood (o.a. graansoort, rijsmiddel) de vorm van Middeleeuwse broden en de wijze van bereiden. Daarnaast heb ik zoveel mogelijk authentieke Middelnederlandse broodnamen geinventariseerd, en hun betekenis. Vaak heb ik uit deze broodnamen ook de vermoedelijke samenstelling van het brood kunnen herleiden. Door deze informatie te combineren met mijn kennis als desembakker heb ik diverse broodrecepten opgesteld, waarbij ik sterk heb gelet op de oorspronkelijke grondstoffen van het brood in de late Middeleeuwen. Van deze broodrecepten ben ik vervolgens brood gaan bakken. Van Middeleeuws brood zijn nagenoeg geen oorspronkelijke recepten bekend maar als je de algemene eigenschappen van deeg combineert met de grondstoffen die beschikbaar waren in de late Middeleeuwen alsmede de gereedschappen die voorhanden waren om een brood te maken dan kom je redelijk ver in het reproduceren van een waarheidsgetrouw brood. Waarbij Middeleeuwse schilderijen met afbeeldingen van brood ook een voorname rol spelen: de kleur en vorm van brood geeft niet alleen esthetische informatie maar ook over de samenstelling van het deeg.

Reconstructie en authenciteit

Bij Middeleeuws brood rijst vanzelfsprekend de belangrijke vraag: in hoeverre is het mogelijk de smaak van Middeleeuws brood te reconstrueren? De smaak van brood is sterk afhankelijk van o.a. de graansoort, de streek / bodemkwaliteit waar het graan verbouwd is, de manier van maling en bereiding. De granen die in de late Middeleeuwen werden verbouwd zijn niet de granen die wij nu in de regel nog kennen. Modern graan is sterk veredelt ten faveure van opbrengst en volume, maar ten koste van smaak en voedzaamheid. Van modern graan kun je dus geen Middeleeuws brood reconstrueren. Gelukkig worden een stijgend aantal oude (oorspronkelijke) graansoorten opnieuw geteeld waardoor de smaak van "vroeger" ook beter benaderd kan worden. Er is echter nog een lange weg in deze ontwikkeling te gaan. Je zou kunnen stellen dat de smaak van Middeleeuws brood dus zo authentiek is als dat er oorspronkelijke, op gelijkwaardige wijze geteelde graan voorhanden is.

Middeleeuws brood kopen

Bij Lofbaer Broot kun je het brood dat gebaseerd is op historisch onderzoek ook kopen. Kijk hier voor bij de desembroden, specifiek Hofbroot (edele stand), Aelmoesenbroot (arme bevolking), Masteluinbroot (middenklasse) en Tafelbroot (edele stand). Indien u een eigen recept heeft kan ik ook op bestelling bakken.

Ik verstrek zelf géén eigen broodrecepten voor Middeleeuws brood. Voor wie de moeite neemt de resultaten van het onderzoek in mijn aankomend naslagwerk door te lezen, èn bereid is te leren om een goed desembrood te bakken, is het eenvoudig op basis van deze kennis zelf een historisch correct broodrecept te reconstrueren.

Demonstratie Middeleeuwse bakkerij (www.middeleeuwsebakkerij.nl)

Lofbaer Broot beschikt over het inventaris van een bakkerij anno 1500. Inclusief een handmolen. De attributen zijn allen replica's van schilderijen of voorwerpen met grote gelijkenis. Ook de bakker beschikt zelf over kleding anno 1500. Er wordt live geen brood gebakken want naast dat een Middeleeuwse bakkersoven erg groot en geheel van steen was, kost het ook te veel tijd om tijdens de demonstratie de oven goed heet te stoken en daarna op temperatuur te houden. Wel is er een mini klei-oven om het plaatje compleet te maken.

Het is mogelijk om de Middeleeuwse bakerij in te huren voor historische evenementen, een tijdelijke expositie of als leuke aanvulling op de geschiedenisles in de klas. Ook kan Lofbaer Broot historisch correct brood verzorgen voor reenacters.

Boek Brood in de Middeleeuwen (werktitel)

Alle gevonden informatie en opgedane kennis over de Middeleeuwsebakkerij en Middeleeuws brood wordt momenteel door mij geinventariseerd om in boekvorm uit te geven. Dit boek zal naar verwachting najaar 2021 gereed zijn voor publicatie.

In de aanbieding!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2022 Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel