Brood in de Middeleeuwen
Stel je eens voor: je leeft in 1475, je maag rammelt en je wilt... brood! Waar koop je dat brood? Welk soort brood past bij jouw status? Hoe ziet een 15e eeuwse bakkerij er uit? En hoe smaakt dat eigenlijk, een Middeleeuws brood?
Historisch onderzoek naar Middeleeuws brood
Om deze interessante vragen te kunnen beantwoorden is door Lofbaer Broot eigen onderzoek gedaan naar de rol van brood in de Middeleeuwen. Denk aan de toegepaste graansoorten, uiterlijk, prijzen, wetgeving etc. Daarnaast zijn er veel Middelnederlandse broodnamen verzameld. Vaak is uit een broodnaam de samenstelling van brood te herleiden. Middeleeuwse afbeeldingen van brood vertellen iets over de samenstelling van het brood, en soms ook over het bakproces, de opmaak van een brood of bakaard van meel / bloem.
Reconstructie en authenciteit
Bij Middeleeuws brood rijst vanzelfsprekend de belangrijke vraag: in hoeverre is het mogelijk de smaak van Middeleeuws brood te reconstrueren? De smaak van brood is sterk afhankelijk van o.a. de graansoort, de streek / bodemkwaliteit waar het graan verbouwd is, de manier van maling en bereiding. De granen die in de late Middeleeuwen werden verbouwd zijn niet de granen die wij nu in de regel nog kennen. Modern graan is sterk veredelt ten faveure van opbrengst en volume, maar ten koste van smaak en voedzaamheid. Van modern graan kun je dus geen Middeleeuws brood reconstrueren. Gelukkig worden een stijgend aantal oude (oorspronkelijke) graansoorten opnieuw geteeld waardoor de smaak van "vroeger" ook beter benaderd kan worden. Er is echter nog een lange weg in deze ontwikkeling te gaan. Je zou kunnen stellen dat de smaak van Middeleeuws brood dus zo authentiek is als dat er oorspronkelijke, op gelijkwaardige wijze geteelde graan voorhanden is.
We weten wél zeker hoe de broden en bakkerij er toen uit zagen. In het winkelpand van bakkerij Lofbaer Broot is een permanente tentoonstelling van een Middeleeuwse bakkerij te zien.
Middeleeuws brood kopen
Bij Lofbaer Broot kun je het brood dat gebaseerd is op historisch onderzoek ook kopen. De broden zijn zo lekker dat we ze onderdeel van het vaste assortiment hebben gemaakt.
Demonstratie Middeleeuwse bakkerij
Lofbaer Broot beschikt over het inventaris van een bakkerij anno 1500. Inclusief een handmolen. De attributen zijn allen replica's van schilderijen of voorwerpen met grote gelijkenis. Ook de bakker beschikt zelf over kleding anno 1500. Wanneer er tijd is gaan we naar Middeleeuwse evenementen om een demonstratie te geven, Er wordt live geen brood in een oven gebakken want naast dat een Middeleeuwse bakkersoven erg groot en geheel van steen was, kost het ook te veel tijd om tijdens de demonstratie de oven goed heet te stoken en daarna op temperatuur te houden. Wel is er een Middeleeuws ogende bakplaat op open vuur waar we heerlijke Middeleeuwse pasteitjes, koeken of platbrood kunnen bakken.
Boek Brood in de late Middeleeuwen (werktitel)
Alle gevonden informatie en opgedane kennis over de Middeleeuwsebakkerij en Middeleeuws brood wordt momenteel geinventariseerd om in boekvorm uit te geven. Dit boek zal naar verwachting in 2024 gereed zijn voor publicatie.
Bezoeklocatie
Raadhuisstraat 103
4701PN Roosendaal
(LET OP: TIJDELIJK GESLOTEN)
Assortiment
Bio Kleinbrood
Bio Glutenvrij
Bio Koek en cake
Bio Snacks
Bio Cruydenier
Bio IJs
Broot & Lunch
Broot & B2B
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken