Over Lofbaer Broot

Van Middeleeuwse bakkerij naar microbakkerij

Mijn naam is Bianca Torsy. Intuïtief biologisch desembakker en Middeleeuwse bakker bij Lofbaer Broot.

Vanuit mijn voorliefde voor brood en geschiedenis ben ik eind 2017 als reënactor op   het idee gekomen om een bakkerij anno 1500 te reconstrueren. Niet alleen op papier maar ook fysiek. En dan graag zo historisch correct als mogelijk. Ik ben mij daarnaast gaan verdiepen in laat Middeleeuwse brood. Al snel leerde ik dat, indien ik het Middeleeuwse proces van broodmaken goed wilde begrijpen, ik eerst moest leren hoe je brood van zuurdesem bakt. Dat gaat er behoorlijk anders aan toe dan gistbrood, wat ik wel al beheerste. Van Gerard Hardeman van de Dutch Organic Baking School en Ineke Berentschot van Nachtbrood heb ik de basis geleerd over biologisch broodbakken (zowel desem als gist) èn het werken met oude granen. Verder pleeg ik heel veel zelfstudie en oefening om aan mijn kennis en kwaliteit als biologisch desembakker te blijven werken.

Want dat vind ik belangrijk. Inmiddels ben ik op het niveau om de samenstelling, vorm en smaak van zuurdesem, oude granen en laat Middeleeuws brood beter te begrijpen. En  voor zover onze moderne (oude) graan dit toelaat, Middeleeuws brood te reconstrueren. Want de reconstructie van historisch brood kan naar mijn mening slechts zover gaan als dat er vergelijkbare granen op vergelijkbare wijze geteelt en van vergelijkbare grond uit vroegere periodes beschikbaar zijn. Hoger is niet haalbaar.

Omdat ik ondertussen vanuit privé-kring de vraag kreeg of ik mijn desembrood misschien ook wilde verkopen heb ik er een ietwat commerciele draai aangegeven. Biologische bakkerij èn Middeleeuwse bakkerij Lofbaer Broot waren geboren.

De biologische bakkerij van Lofbaer Broot is een echte bakkerij maar dan kleinschalig. De werkruimte en apparatuur is kleiner dan bij een reguliere bakker. Kleinschalig betekent een lagere productie maar ook een persoonlijke benadering, maatwerk, kwaliteit en onthaasten. Ook wordt op het kneden en bakken na, alles met de hand vervaardigd. Dat is goed voor het deeg en goed voor de smaak.

Lofbaer Broot bakt desem- en gistbrood van oude graansoorten als Emmer, Eenkoorn en Kamut. Maar ook met rogge, haver, boekweit en spelt.  Daarnaast maakt Lofbaer Broot allerlei lekkers zoals u bij een warme bakker kunt aantreffen. Hier worden uitsluitend grondstoffen van biologische oorsprong gebruikt. Niet omdat het hip is, maar omdat onbewerkt en ongemodificeerd voedsel zo veel beter is.

Ik bedien nu twee doelgroepen: de liefhebbers van desembrood en liefhebbers van historisch correct brood.

Heeft u naar aanleiding van deze tekst vragen? Mail gerust naar info@lofbaerbroot.nl

NB: het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van de auteur  (Lofbaer Broot) vooraf bovenstaande tekst te kopieren en te publiceren voor welk doeleinde dan ook.

 

In de aanbieding!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2021 Lofbaer Broot | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel